Salitja

Salitja és un poble del Municipi de Vilobí d'Onyar, comarca de la Selva i província de Girona.
Està situat al costat esquerra del riu Onyar i a recés del volcà de La Crosa; a uns 10 quilòmetres de la ciutat de Girona. L'església parroquial està dedicada a l'Assumpció de la Mare de Déu (s. XVII), amb festa major el dia 15 d'agost. El poble té una ermita dedicada a la Mare de Déu de Les Fonts, al costat de la qual en surt una mina d'aigua procedent del proper volcà de La Crosa. L'aplec d'aquesta advocació mariana es celebra el primer diumenge de setembre.
La data més antiga en què es documenta és de l'any 1019. Com a gran infraestructura s'hi troba l'aeroport Internacional Girona Costa Brava.
Té una població de 300 habitants. Els camps estan cultivats amb cereals d'hivern, blat de moro i hortícoles per a l'ús particular. Hi ha algunes granges de vaques lleteres i de porcs. No hi ha cap indústria important. Alguns masos són força antics i grans, com Can Boades, Can Tries, Can Bes, Can Colomer,...
Limita amb les poblacions de Sant Dalmai, Estanyol, Aiguaviva, Riudellots de la Selva i Vilobí d'Onyar.
A més de la Festa Major i l'Aplec de Les Fonts, altres festes locals són: la Cavalcada dels Reis Mags d'Orient a la plaça Major el 5 de gener; la Fira de la Botifarra Dolça, fira popular que es fa els dies de Carnestoltes; el Concurs de Cançó de Salitja, un dels actes més importants dins de la Festa Major i el que aplega més públic, se sol fer l'últim dia de la festa que normalment cau en 15 d'agost; i el Caga Tió a la plaça el 24 de desembre.